Cameraploeg PowNed aangevallen op Ameland tijdens geheimzinnige Sunneklaas-viering

Sunneklaas

Omroep PowNed heeft aangekondigd aangifte te zullen doen van een incident tijdens ‘Sunneklaas’ op Ameland. Daarbij werd een cameraploeg aangevallen door bewoners van het Waddeneiland. Het voorval vond plaats toen de journalisten opnames wilden maken van het sunneklaasfeest, een alternatief sinterklaasfeest dat op 5 december op het eiland wordt gevierd. Een woordvoerder van PowNed heeft dit bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

PowNed niet welkom tijdens Sunneklaas

Volgens eindredacteur Roy van den Berghe van PowNed werd de cameraploeg “besprongen door een knokploeg van twintig, dertig man die op de autoruit sloegen en op de motorkap gingen staan.” Na deze confrontatie zetten enkele eilandbewoners de achtervolging in. Daarbij reden ze met hoge snelheid over de kronkelige eilandwegen zouden ze de journalisten meerdere malen klem hebben reden. Uiteindelijk werd de auto van PowNed zelfs geramd, waardoor het voertuig “aanzienlijke schade opliep”. Na dit gewelddadige incident besloten de journalisten het eiland te verlaten.

Het nieuwsartikel in De Telegraaf meldt dat de kustwacht moest uitrukken om de journalisten veilig te evacueren, maar door de ruwe zee was dit niet mogelijk. Als alternatief werden agenten voor het hotel van de PowNed-ploeg gepost. Zowel de kustwacht als de politie Noord-Nederland hebben aangekondigd later met een officiële reactie te komen. Terwijl de gemeente Ameland vooralsnog onbereikbaar is voor commentaar.

Verkleden en maskers

De journalisten van PowNed wilden opnames maken tijdens het sunneklaasfeest, waarbij normaal gesproken geen buitenstaanders worden toegelaten. Het betreft een bijzonder evenement op het eiland waarbij mensen zich verkleden en maskers dragen. Zelfs koning Willem-Alexander kreeg tijdens een bezoek aan het eiland afgelopen mei geen details over Sunneklaas te horen.

Woensdagochtend heeft PowNed bevestigd dat de journalisten veilig van het eiland zijn vertrokken en kondigde aan de opnames van de gebeurtenissen op Ameland om 18.00 uur online te zetten.

4 gedachten over “Cameraploeg PowNed aangevallen op Ameland tijdens geheimzinnige Sunneklaas-viering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *