Dartsters weigeren transvrouw als teamgenoot te erkennen en stappen uit het Nederlands team

Dartsters Anca Zijlstra en Aileen de Graaf hebben aangekondigd dat ze niet langer deel uitmaken van het Nederlands vrouwenteam. De reden hiervoor is hun onwil om samen te spelen met Noa-Lynn van Leuven, een trans vrouw die recentelijk successen heeft behaald in de dartsport. Zijlstra deelde haar besluit op Facebook, waarin ze verklaarde dat ze zich schaamde om voor het Nederlandse team uit te komen vanwege de aanwezigheid van een biologische man in het vrouwenteam.

Van Leuven heeft verschillende overwinningen op haar naam staan, waaronder haar eerste titel in de PDC Women’s Series in Engeland. Ze is zowel in het vrouwen- als gemengde circuit succesvol gebleken, met recente triomfen die aanzienlijke aandacht hebben getrokken.

Zowel Zijlstra als De Graaf hebben via sociale media aangegeven dat ze hun beslissing niet verder willen toelichten en zich houden aan hun verklaring op Facebook. Het vertrek van beide dartsters uit het team volgt op Van Leuven’s recente successen in de dartsport, waaronder haar overwinning in een PDC-toernooi waar zowel mannen als vrouwen aan deelnamen. Het is niet de eerste keer dat een transgender persoon deelneemt aan sportevenementen, maar dit heeft vaak tot kritiek geleid, zoals nu het geval is met de ophef rondom Van Leuven.

Zowel Zijlstra als De Graaf hebben hun besluit om het team te verlaten op sociale media bekendgemaakt. Zijlstra legde uit dat ze gelooft in een gelijkwaardig en eerlijk speelveld in de sport, en dat de aanwezigheid van een biologische man in het vrouwenteam dit principe schendt. De Graaf steunt Zijlstra’s beslissing en benadrukt dat ze respect heeft voor individuele keuzes met betrekking tot genderidentiteit, maar vindt het niet juist dat dit van invloed is op de competitieve aspecten van de sport.

Check hieronder beelden van Noa-Lynn van Leuven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *