Algerijnse boksster Imane Khelif in tranen na wéér een winstpartij: 'Ik ben een vrouw!'

Sport
maandag, 05 augustus 2024 om 13:49
imane khelif
Imane Khelif heeft zich verzekerd van een bronzen medaillie op de Olympische Spelen in Parijs. De Algerijnse versloeg de Hongaarse boksster Anna Luca Hamori, ging door naar de halve finale en behaalt daarmee minstens een bronzen medaille in de vrouwenklasse tot 66 kilogram.
Na haar overwinning kon Imane haar tranen niet meer bedwingen. "Ik ben een vrouw", riep ze tegenover het oog van de camera's, waarna haar coach haar kon troosten en haar tranen wegveegde.
Khelif werd de afgelopen dagen onbedoeld een van de meest besproken atleten tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Er circuleerden theorieën dat zij bij haar geboorte als man was geregistreerd, nadat haar Italiaanse tegenstander Angela Carini in de vorige ronde al huilend moest opgeven.
Haar plekje in de halve finale tegen de Thaise Janjaem Suwannapheng aanstaande dinsdag levert haar zoals gezegd sowieso een bronzen medaille op. Dat komt omdat er twee bronzen medailles worden uitgereikt aan de verliezers van elke halve finale. Tegenover de camera's van de BBC liet ze vervolgens weten zich goed te voelen.

Imane Khelif draagt overwinning op aan volk van Algerije

"Het is de eerste medaille in het vrouwenboksen in Algerije - ik ben heel blij. Ik wil de hele wereld en de Arabische wereld bedanken - heel erg bedankt." Tegen een Algerijns tv-station zei ze vervolgens: "Ik domineerde. Ik draag deze overwinning op aan het volk van Algerije."
In 2023 werd Khelif geschorst tijdens het WK vanwege te hoge testosteronwaarden, wat leidde tot beschuldigingen van een oneerlijke competitie. Ook de Taiwanese Lin Yu-Ting, die ook deelneemt aan de Olympische spelen werd destijds geschorst.
IOC-voorzitter Thomas Bach neemt het op voor de twee bokssters. "We hebben twee boksers die als vrouw zijn geboren, als vrouw zijn opgegroeid, een paspoort als vrouw hebben en al jaren als vrouw hebben deelgenomen. Dit is de duidelijke definitie van een vrouw. Er is nooit enige twijfel geweest over hun vrouw-zijn."

De halve finale tussen Imane Khelif en Luca Hamori